Eräruokapalvelun järjestäminen
Tutkinnossa valinnaisena osiona oli eräruokapalvelun järjestäminen, jonka tavoitteissa on korostettu sitä, että valmistuttuaan osaa suunnitella, valmistaa ja toteuttaa eräruokapalvelun maasto-olosuhteissa.
Luonnossa kokkaaminen ja erilaiset riistaherkut ovat aina kuuluneet olennaisena osana omiin eränkäyntiperinteisiini. On nautinnollista istua avotulen äärellä ja kerrata päivän jahtitapahtumia samalla, kun ruoaksi valmistuu suussa sulavaa lähiruokaa suurella sydämellä.
Vesilinnunpyynti starttasi onnistuneesti ja saaliiksi saadut heinäsorsat kynittiin. Kynimisen ja höyhentuppien polttamisen jälkeen sorsat päätyivät kokonaisina hautumaan valurautapataan avotulelle.
Olen suunnitellut, valmistanut ja toteuttanut jahtivieraille heidän toiveidensa pohjalta niin alku-, pää- kuin jälkiruokiakin maasto-olosuhteissa.
Ruoanvalmistuksen ja ruokailun aikana on hyvää aikaa nauttia ympäröivästä luonnosta ja keskustella jahtivieraiden kanssa.
Leivän päälle, alkupalaksi, välipalaksi jahtireppuun tai vaikka suolapalaksi illanistujaisiin!
Peuran paistista saa suussa sulavaa viskisavulastua:
Paistipalaan suola ja viiltoihin liraus hyvää
viskiä, jonka jälkeen paistipala vuorokaudeksi kylmäsavuun. Kylmäsavustuksen
jälkeen kuivaus (itse pidin n. 1,5vrk).
Coppa Di ferrolago eli savukuivattua kyyhkyä:
Kyyhkyn rintapalat irti ja mausteet pintaan, sitten kylmäsavuun n. neljäksi tunniksi. Tämän jälkeen 1 vrk kuivuriin.
Riimisorsaa a´la Heli:
Rintapalat irti, enimmät kalvot pois. Rintapalojen pinnan kosteus esimerkiksi talouspaperilla pyyhkäisten kuivemmaksi. Mausteet pintaan; itse käytin muun muassa suolaa, mustapippuria ja rosmariinia. Pariksi tunniksi jääkaappiin ja sitten pakkaseen reiluksi viideksi tunniksi. Ohuita siivuja ja leivän päälle!