Kestävä kehitys

Riistanhoidosta ja metsästyksestä on aina aiheutunut ympäristökuormitusta, samalla tavalla kuten mistä tahansa ihmisen toiminnasta omassa ympäristössään. Ympäristökuormituksen vaikutukset voivat olla joko negatiivisia tai positiivisia.  

Ekologinen kestävyys riistanhoidon ja metsästyksen näkökulmasta tarkoittaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja toimintojen sopeuttamista luonnonvarojen riittävyyteen ja luonnon sietokykyyn. Ekologinen kestävyys on tärkeää, sillä se mahdollistaa kestävän kehityksen ulottuvuuksien toteutumisen (taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys). Emme saa vaarantaa elämää ylläpitäviä luonnon järjestelmiä: eliömaailmaa, ilmakehää, maaperää tai vesistöjä. 

The globe's ever-expanding population of feral pigs could be a significant threat to the climate.

"This is an enormous amount of land, and this not only affects soil health and carbon emissions, but it also threatens biodiversity and food security that are crucial for sustainable development." 

Queenslandin ja Canterburyn yliopiston tutkijat olivat tehneet mielenkiintoisen tutkimuksen Unrecognized threat to global soil carbon by a widespread invasive species, jossa tutkittiin villisikojen aiheuttamia maa- ja metsätalousvahinkoja sekä C02-päästöjä. Canterburyn yliopiston tohtorikandidaatti Nicholas Patton totesi, että "Invasiiviset lajit ovat ihmisen aiheuttama ongelma, joten meidän on tunnustettava niiden ympäristö- ja ekologiset vaikutukset ja otettava niistä vastuu". On totta, että vierasperäinen eläimistö ja kasvisto voi vaikuttaa merkittävästi ekosysteemiin ja vahingoittaa sitä, vaikuttamalla muun muassa ruoantuotantoon, taudinaiheuttajien leviämiseen sekä biologiseen monimuotoisuuteen. Patton korosti, että "Villisikojen torjunta vaatii yhteistyötä useiden eri toimijoiden välillä."

Suomessa metsästys on tällä hetkellä ykköskeino villisikojen aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisyssä. Metsästämällä saadaan sekä karkoitettua että vähennettyä villisikoja ja näin ennaltaehkäistään/vähennetään villisikojen aiheuttamia maa- ja metsätalousvahinkoja. Metsästäjillä on myös tärkeä rooli afrikkalaisen sikaruton (ASF) torjunnassa. Villisikoja ammutaan pääosin ruokintapaikoilta ja suoraan viljelyksiltä. Maanomistajat ja -viljelijät ovat suhtautuneet villisikojen ruokintapaikkoihin pääosin myönteisesti, sillä niiden avulla villisikojen metsästystä on pystytty tehostamaan ja sikoja on saatu "ohjattua"  pois viljelyksiltä.

Riistanhoidossa tavoitteena on kokonaisvaltainen riistanhoitotyö, joka sisältää toimenpiteet yksittäisten eläinten huolenpidosta koko elinympäristön parantamiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Riistanhoidolliset toimenpiteet voidaan jakaa lyhyt- ja pitkävaikutteisiin toimenpiteisiin. Lyhytaikaisilla toimenpiteillä autetaan riistaeläimiä esimerkiksi riistaruokinnalla tai valmistamalla sorsille pesimälaitteita. Pitkävaikutteisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi riistaeläinten elinympäristön kunnostus sekä riistaeläinten siirtoistutukset kannan vahvistamiseksi. Luonnon monimuotoisuudella puolestaan tarkoitetaan yleisesti eliölajien runsautta, niiden vaihtelevia perintötekijöitä ja monimuotoisuutta niiden elinympäristössä.

Riistanhoidon ja metsästyksen kulmakivenä tulisikin pitää luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja ympäristökuormituksen vähentämistä. On tärkeää, että osaamme ottaa toiminnassamme huomioon mahdolliset ympäristövaikutukset, kuten luonnon kulumisen sekä päästöt ilmaan, veteen ja maaperään. Meidän tulisi myös vähentää omalla toiminnallamme näiden päästöjen syntymistä ja sitoutua ympäristökuormitusta vähentäviin toimenpiteisiin sekä edistämään luonnon monimuotoisuutta ja ympäristön vaikutukset huomioon ottavia riistanhoitomenetelmiä.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita