Riistan käsittely

Muista hyvä hygienia!

Villisian nylkeminen

1. Villisian voi helposti nylkeä joko nylkypukilla tai kinneristä roikottamalla. Nylkemisen voi aloittaa joko villisian ylä- tai alapäästä. 

2. Yläpäästä aloitettaessa avausviilto tehdään villisian leukaan ja nahka avataan leuasta vatsan halki aina peräaukolle saakka. Samalla avataan etu- ja takajalat.

3.  Nahkaa nyljetään auki sekä vatsa- että selkäpuolelta. Lämpimänä nahka irtoaa vetämällä alaspäin, tarvittaessa voi avustaa puukolla.

4. Peräaukon ympäriltä tulee nylkeä varovasti. Samalla katkaistaan häntä ja peräsuoli leikataan irti suoliluusta.

5. Sorkat voi katkaista joko puukolla tai luusahalla.

Villisikanäytteiden ottaminen

Villisialta otetaan suolistuksen yhteydessä näytteitä, jotka toimitetaan Ruokavirastolle tutkittaviksi. Näytteeksi lähetetään villisian munuainen, perna ja verta, sekä emakoilta 5 - 10 cm pala kohdunsarvea ja karjuilta kives.  Kaikki lähetetyt näytteet tutkitaan muun muassa afrikkalaisen sikaruton (ASF) ja trikiinin osalta.

Metsäkauriin suolistaminen

Saaliin käsittelyssä tulee kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan. Jokaisessa työskentelyvaiheessa tulee huomioida perushygienia: kertakäyttökäsineet ja puhtaat työvälineet. Suolistaminen on suositeltavaa tehdä ampumapaikalla, sillä suolet ja pötsi sisältävät paljon bakteereita, jotka leviävät nopeasti vatsaontelon kautta lihaan.

1. Suolistaminen aloitetaan avaamalla vatsanahka rintalastan päältä nivusiin vatsanpeitettä rikkomatta.

2. Eläin kallistetaan oikealle kyljelleen, jonka jälkeen suolia "vyörytetään" ulos, kunnes saadaan peräsuoli näkyviin.

3. Peräsuoleen lypsetään tyhjä kohta, josta peräsuoli sidotaan (esimerkiksi nippusiteellä) ja katkaistaan. Peräsuoli poistetaan myöhemmin nylkemisen yhteydessä.

4. Suolet vyörytetään ulos ja kiinnikkeet pyritään irrottelemaan käsin. Mikäli kiinnikkeisiin tarvitaan veistä, tulee sen käytössä olla varovainen.

5. Sisäelimet voidaan poistaa joko suolistamisen tai nylkemisen yhteydessä.

Pienpedon nylkeminen

Mäyrä voidaan nylkeä levälleen. Mäyrän nahkaan otetaan tavallisesti mukaan häntä, halutessasi voit ottaa myös jalat kynsineen.

1. Avausviillot viilletään leuasta ja takajalkojen polkuanturoista peräaukolle saakka. 

2. Häntä aukaistaan keskilinjaa pitkin puolesta välistä tyveen päin peräaukko kahta puolta kiertäen. 

3. Häntäruoto vedetään varovasti irti katkaisematta nahkaa, jonka jälkeen häntä halkaistaan kokonaan.

4. Tämän jälkeen mäyrän nahka nyljetään puukolla avustaen levälleen.

5. Nylkemisen jälkeen nahka voidaan joko suolata tai kuivata.

Saaliiksi saadun riistan käsittely ja osaaminen kuuluu jokaisen metsästäjän perustaitoihin. Huolellisesti käsitellystä riistasta valmistuu suussa sulavia riistaruokia niin arkeen kuin juhlaankin.

Villisiasta saa todella hyvää makkaraa! 

Ainekset 

Jauhettua villisian lihaa n. 2,5 kg

Mausteet (suola, sokeri, valkopippuri, maustepippuri, mustapippuri, timjami, meirami, vesi)


1. Villisikaa jauhelihaksi sopiva määrä.

2. Mausteet ja vesi sekaan.

3. Taikinan teko käsin "vaivaamalla".

4. Taikina kylmään.

5. Taikinan pursotus suoleen, jonka jälkeen esikypsennys vesikattilassa. 

6. Älä anna kiehua!

7. Valmiit makkarat vakuumiin ja pakkaseen! Näitä kelpaa natustaa myöhemmin jahtien lomassa...

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita